Czym kierować się podczas wyboru oliwy z oliwek
Sporo wątpliwości klienci mogą mieć w zakresie wyboru oliwy z oliwek. Z całą pewnością oliwa z oliwek to produkt, który powinniśmy posiadać w swojej kuchni. Obecność w jej składzie kwasu oleinowego sprawia, iż spada prawdopodobieństwo zachorowania na astmę, a także zapalenia błony śluzowej nosa. Oliwa z oliwek to także bogactwo witamin, wśród których wymienić warto witaminy A, E, D oraz K. Przygotowując potrawy możemy zastąpić masło oliwą z oliwek, a jednocześnie zastąpić nią tłuszcz, który normalnie stosowaliśmy smażąc różnorodne produkty spożywcze. Gdy jesteśmy na finiszu gotowania możemy dodać oliwy z oliwek, która jest w stanie podnieść wartość odżywczą poszczególnych posiłków. Niewątpliwą zaletą oliwy z oliwek jest fakt, iż można nazwać ją lekkostrawna. W bardzo wielu wypadkach klienci nie są świadomi, że wybrana przez nich oliwa z oliwek nie gwarantuje odpowiedniej jakości. Oliwa z oliwek dzieli się na co najmniej kilka rodzajów. Pierwszą z nich jest oliwa z oliwek extravergine, która powstaje podczas tłoczenia z wykorzystaniem świeżych oliwek. Taki rodzaj oliwy można nazwać 100-procentowym sokiem wytłoczonym z oliwek. Innym typem oliwy jest ta produkowana z oliwek vergine, która charakteryzuje się gorszą jakością. Tego typu oliwy z oliwek raczej nie spotkamy w powszechnej sprzedaży. Możemy spotkać się także z rafinowaną oliwą z oliwek, która po poddaniu chemicznym procesom staje się neutralna, a więc zostaje pozbawiona zapachu, barwy oraz smaku.